Op 1 juli herdenken we de afschaffing van de slavernij tijdens Keti Koti, letterlijk ‘verbroken ketenen’. Free Heri For All is een initiatief waarbij op verschillende locaties in het land gratis Heri Heri maaltijden worden uitgedeeld. Met de eerste editie in 2020 waren dit er 4000 verdeeld over alle Amsterdamse stadsdelen, dit jaar waren het er 17.000(!) verdeeld over 5 provincies.

In 2020 werd voor het eerst Free Heri Heri for All in Amsterdam georganiseerd door KIP republic. Een initiatief om Amsterdam te verenigen door de hele stad uit te nodigen om een Heri Heri maaltijd te eten en zo gezamenlijk dan wel symbolisch de afschaffing van slavernij op 1 juli 1863, samen te herdenken en te vieren. 

Geïnspireerd door de Black Lives Matter Movement bedachten initiatiefnemers Ira en Ayra Kip dat het juist nu nodig is de samenleving te verenigen. Free Heri Heri For All is een movement die midden in de pandemie de samenleving bij elkaar brengt en waarbij duizenden mensen samen aan tafel gingen om Heri Heri te eten; een gerecht dat symbool is voor het eten dat door tot slaaf gemaakten werd benuttigt op de plantages.

Voor het koken van de maaltijden heeft KIP Republic een team van topchefs samengebracht. Een groep professionele chefs uit verschillende culturen en met verschillende culinaire expertise zijn onderdeel van de Free Heri Heri movement. Er wordt bewust samengewerkt met een cultureel diverse groep omdat zij samen een reflectie van de stad zijn. Mede dankzij hen kan Free Heri Heri verschillende mensen uit verschillende culturen bereiken en is Free Her Heri in beginsel een inclusieve movement.

Dit jaar was 3WO onderdeel van Free Heri Heri en hebben we met onze chefs ruim 2.000 maaltijden gekookt. Ook Waterkant deed mee aan de movement en naast dat ze 200 maaltijden bereid hadden, kon je bij hun gratis heri heri op halen.