GROOTSTE PROGRESS PRIDE VLAG VAN DE WERELD BIJ WATERKANT

 

Trots als een pauw op de crew van Waterkant. Op zaterdag 30 juli 2022 werd de grootste Progress Pride Vlag van de wereld (!) onthuld bij Waterkant. Een vlag van maar liefst 82 meter bij 18 meter. Eigenaar Brian Fernandes, zelf Surinaams en queer, streeft naar inclusie en diversiteit in zijn zaak onder zijn personeel en de geliefde gasten van Waterkant. “De discussie over LHBTQIA+’ers in de huidige wereld wordt steeds heftiger en velen voelen zich niet meer veilig. Daarom is het zo belangrijk dat we ons zichtbaar maken.”

‘Hoe groter de vlag, hoe krachtiger de boodschap’

Brian Fernandes: “Het is geen wonder dat het streven naar inclusie en diversiteit voor mij belangrijk is. Ik wil graag dat deze waarden gedeeld worden door het personeel én de gasten van Waterkant. Om die reden is Pride Amsterdam voor ons een belangrijk evenement. Een moment van bewustwording omdat de discussie over gelijkwaardigheid van LHBTQIA+’ers in de huidige wereld steeds heftiger wordt. Daarom is het zo belangrijk dat we ons gebied markeren waarbinnen we ons veilig kunnen bewegen en onze aanwezigheid zichtbaar maken. Een vlag is daar uitermate geschikt voor. Een witte vlag staat voor vrede, rood-wit-blauw is voor velen een veilig thuis. Hoe groter de vlag, hoe krachtiger de boodschap. Met deze grootste Progress Pride Vlag ter wereld zeggen wij: Hier kun je zijn wie je bent en liefhebben wie je wilt.”

 

Fotograaf Spencer Tunick’s blote billen

Brian raakte jaren geleden al geïnspireerd door de uitdagende rondingen van het Q-Park gebouw (1972, Piet Zandstra): “Ik vind het een van de mooiste gebouwen van Amsterdam. Die rondingen zijn als fluwelen billen, omhooggehouden door de pilaren eronder. Ik kan me nog herinneren dat op een vroege zomerochtend in 2007 ik na het stappen naar huis fietste en dat het een drukte van jewelste was in die bogen. Fotograaf Spencer Tunick was er bezig met een van zijn projecten en er stonden in de openingen allemaal naakte mensen met blote billen zichtbaar tegen de railing. Fantastisch!”

“En zo is het dat ik op een dag dit voorjaar opeens in deze rondingen de Progress Pride Vlag zag. Naar mijn weten wordt dit veelzijdige gebouw voor het eerst sinds het project van Tunick weer eens aangekleed. Nu niet met blote billen, maar met deze veelkleurige, belangrijke vlag. Het was meant to be dat 15 jaar later mijn Waterkant gekroond wordt met de grootste Progress Pride Vlag ter wereld”. Samen met het Waterkant Branding Team heeft hij vervolgens het idee uitgewerkt voor deze unieke vlag. Tijdens Pride Amsterdam worden er diverse evenementen bij Waterkant georganiseerd met o.a. IQMFF, House of Arts en Bar Pamela.

 

Wil je hier meer over weten? Check dan www.waterkantamsterdam.nl/pride

 

My Gender, My Pride

“Met het thema ‘My Gender, My Pride’ staat de emancipatie van personen die behoren tot de categorieën transgender, non-binair, genderqueer, genderfluïde, gender non-conform, agender en intersekse centraal, ongeacht wat hun seksuele geaardheid is. Deze emancipatie is namelijk achtergebleven op de seksuele emancipatie en verdient daarom onze volle aandacht”, aldus Stichting Pride.

Foto door Kirsten van Santen