Friyari van Waterkant - ons succesnummer aan de Marnixstraat bestaat deze maand zeven jaar. Al zeven zomers lang zit bij iedere zonnestraal de kade van Waterkant rammend vol. Sinds de opening in 2014 is Waterkant een plek waar iedereen graag zit; op het terras aan de kade, maar ook 's avonds tijdens de borrel is het er gezellig druk. Ongetwijfeld dat hier voor velen mooie momenten zijn ontstaan. Wij blikken terug met oprichter en compagnon Brian Fernandes op de afgelopen zeven jaar.

Geïnspireerd op De Waterkant in Suriname, bracht Brian Waterkant naar Amsterdam

Waterkant is in 2014 opgericht en geïnspireerd op De Waterkant in Suriname. De Waterkant ligt in het hart van de stad Paramaribo, maar niet in de drukte ervan, met uitzicht op de rustgevende Surinamerivier. Vroeger als kind kwam Brian er graag. Als bezoeker tref je bij De Waterkant de ongedwongen en warme gastvrijheid van Suriname. Die hartverwarmende sfeer wilde Brian met Waterkant overbrengen naar Amsterdam, naar een plek midden in de stad maar niet in de drukte ervan, met uitzicht op de (net iets minder) rustgevende Singelgracht.

Waar staat de Waterkant voor?

Waterkant is een tuintje in het hart van Amsterdam. Hier streven we naar diversiteit en inclusie. Dankzij de tomeloze inzet van het personeel slagen we daar steeds beter in. Het zijn onze medewerkers en bezoekers die ziel aan de zaak geven.

Wat is het absolute hoogtepunt van de afgelopen 7 jaar Waterkant?

By far is dat nog altijd opening day. De spanning, het harde werken van de voorafgaande maanden, het mooie weer precies op die dag en de toestroom van Amsterdammers en andere nieuwsgierigen en de positieve feedback maakten het een dag om nooit te vergeten.

Zonder pieken geen dalen; wat waren mindere momenten van Waterkant?

Dat is een inkopper; de lockdown. Er is geen moeilijkere tijd geweest. Maar ook de winters zijn altijd moeilijk. Dan moeten we weer afscheid nemen van alle mooie mensen die in de zomer bij Waterkant geknald hebben, die onze vrienden zijn geworden. Dan gaan we met een klein knus team de winter in. Waterkant in de winter vs. Waterkant in de zomer - een groter contrast is er niet. 

Wat maakt Waterkant écht Waterkant? 

De mensen die er komen en de mensen die er werken. Open minded, vriendelijk, respectvol. 

Vertel ons je leukste anekdote.

Waterkant is een gevoel. Alles wat we doen bij Waterkant en alles wat we verkopen moet kloppen. Toen we begonnen, kregen we veel aandacht van allerlei mensen die ons iets wilden verkopen. Je krijgt veel met vertegenwoordigers van brouwerijen etc. te maken. En dat moet ook. Er kwam eens een oudere dame langs - ze had een hele presentatie voorbereid voor haar Surinaamse kokosijs. Maar na één hapje proeven wist ik het al: dit is het Surinaamse kokosijs precies zoals mijn oma dat maakte. En die mevrouw, ze had ook mijn oma kunnen zijn: lief, gastvrij, betrokken. Nu, zeven jaar later, verkopen we nog steeds haar kokosijs.